Een kwart van de Belgen gelooft niet dat menstruatiearmoede bestaat in België, sensibilisering is belangrijker dan ooit
Always lanceert de tweede editie van haar campagne #StopMenstruatieArmoede om het taboe rond menstruatiearmoede te doorbreken en vzw’s BruZelle en Goods to Give opnieuw te steunen.
18 januari 2023
Brussel, 18 januari 2023 – Exact één jaar geleden startte Always met de campagne #StopMenstruatieArmoede in België. Tegelijk onthulde het merk ook de resultaten van een enquête uitgevoerd door iVox1waaruit bleek dat 1 op de 15 Belgen het zich niet kon veroorloven om elke maand menstruatieproducten te kopen.
Nu, een jaar later, blijkt uit een nieuw iVox-onderzoek dat de situatie nog steeds even ernstig is: 6% van de Belgen heeft het moeilijk om menstruatieproducten te kopen. Een derde van de bevraagde vrouwen tussen 12 en 49 jaar (29%) vindt zelfs dat de toegang tot menstruatieproducten moeilijker is geworden. Met een missie die al meer dan 12 jaar dezelfde is, wil Always extra steun bieden aan Bruzelle en Goods to Give, en tegelijk de strijd aan te gaan tegen het taboe en de schaamte die het onderwerp met zich meedraagt.
Een kwart van de bevolking (25%) gelooft niet dat menstruatiearmoede bestaat in België. Dit is nog meer het geval bij mannen (29%), tegenover 22% van de vrouwen. Toch toont de studie van Always aan dat 6% van de ondervraagde vrouwen tussen 12 en 49 jaar, ooit te weinig geld had om menstruatieproducten te kopen. 7% van hen geeft zelfs toe een tampon langer dan de aanbevolen tijd te hebben gebruikt bij gebrek aan geld, ondanks de mogelijke gevolgen dat dit kan hebben op de gezondheid.
Menstruatiearmoede: een taboe uitsluitend voor vrouwen?
Slechts de helft van de bevraagde Belgen (49%) voelt zich er comfortabel bij om over menstruatiearmoede te praten, een taboe dat nog meer voorkomt bij jongeren van 12 tot 17 jaar. Velen vinden ook dat het onderwerp meer besproken moet worden in de media (71%) en op school (75%). De helft van de respondenten (51%) is bovendien van mening dat menstruatiearmoede een probleem is dat alleen vrouwen aangaat.
« Een jaar na ons eerste onderzoek is het duidelijk dat menstruatiearmoede afgelopen jaar is verergerd, ondanks alle inspanningen en acties. De problematiek blijft in België relevanter dan ooit, zowel wat de perceptie ervan betreft, als de realiteit », zegt Chloë Raemaekers, Marketing Director van Feminine Care.
Een dubbel schaamtegevoel
Uit de enquête blijkt ook dat 8 van de 10 vrouwen met financiële problemen (81%) hier een negatief gevoel bij ervaren. Zo waren schaamte en angst om beoordeeld te worden de twee meest genoemde redenen. Van deze groep vrouwen zeggen 6 van de 10 (63%) dat zij er niet met anderen over willen praten, noch anderen om hulp willen vragen, ook niet hun familieleden (62%). Seksuoloog en relatietherapeut Kaat Bollen licht toe: “Voor jonge meisjes is menstruatie vaak moeilijk: aanvaarden dat je vrouw wordt en de mogelijke ongemakken die daarbij horen is niet zo simpel. Het is jammer dat dit aanvaardingsproces voor veel meisjes nog moeilijker is door armoede.Schaamte helpt daar niet bij!Elk meisje, elke vrouw verdient het om zich goed te voelen in haar lichaam en dit ook te kunnen verzorgen op een manier waarop ze zich goed voelt”.
In de praktijk wordt hetzelfde vastgesteld: “De vraag naar hulp van organisaties die zich inzetten voor menstruerende mensen in armoede is het afgelopen jaar sterk gestegen. We stellen ook een evolutie vast in het profiel van de getroffen personen, namelijk een toename onder de studenten,”zegt Véronica Martinez, directeur van de vzw BruZelle. “Naast materiële steun is het essentieel om de aandacht te richten op voorlichting aan jongeren over dit onderwerp, om hen bewust te maken van het probleem en om te helpen het taboe te doorbreken rond menstruatie in het algemeen en menstruatiearmoede in het bijzonder, alsook de schaamte eromheen…”
1 maand om solidair te zijn met #StopMenstruatieArmoede
Gelukkig geeft 2 op de 3 bevraagde Belgen (64%) aan dat ze concreet willen helpen om dit probleem aan te pakken. Hoewel de solidariteit van vrouwen (73%) veel groter is dan die van mannen (55%), die zich « minder betrokken » voelen bij de problematiek, is een kwart van de Belgen (25%), zowel mannen als vrouwen, bereid menstruatieproducten te geven in een donatiebox op school of op het werk. Een bijna even groot deel is bereid enkele menstruatieproducten op zak te houden voor het geval iemand ze nodig heeft (23%) of producten te schenken aan organisaties die zich hiervoor inzetten (21%). Ten slotte zijn 6 van de 10 bevraagden (59%) er zelfs van overtuigd dat menstruatieproducten voor iedereen gratis zouden moeten zijn.
Via de campagne #StopMenstruatieArmoede en met productdonaties wil Always de toegang tot menstruatieproducten vergemakkelijken en het taboe doorbreken zodat mensen in nood hulp durven vragen. Voor elke verpakking Always die Belgen tussen 16 januari en 12 februari 2023 in een winkel in België kopen, schenkt het merk een maandverband aan vzw’s BruZelle en Goods to Give. De organisaties zullen deze producten dan via hun netwerk herverdelen onder scholen,universiteitscampussen en organisaties in heel het land.
“De missie van het merk Always is om alle menstruerende personen te ondersteunen om zelfzeker te blijven gedurende hun hele leven en hen aan te moedigen hun volledige potentieel te bereiken”, besluit Chloë Raemaekers van Always. “Voor ons is het hoog tijd dat iedereen, ook mannen, zich bewust wordt van de realiteit van deze problematiek en het taboe dat in België nog steeds heerst rond menstruatiearmoede. Samen kunnen we de regels veranderen!”
Always start een sensibiliseringscampagne op sociale netwerken in samenwerkingen met influencers en de hashtag #StopMenstruatieArmoede (#NonàLaPrécaritéMenstruelle). Van half januari tot half februari zullen ook TV-spots worden uitgezonden op de verschillende TV-zenders in het land.
1Online enquête uitgevoerd door het onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Always tussen 19 en 28 november 2021 bij 1000 Belgische vrouwen tussen 12 en 49 jaar die al ongesteld zijn.
Perscontact:
KETCHUM – Amélie Vanden Berghe
amelie.vandenberghe@ketchum.com – +32 488 82 25 52
Over Always
Al meer dan 25 jaar ondersteunt Always generaties meisjes, vrouwen en menstruerende mensen over de hele wereld, vanaf de puberteit tot elke levensfase. Always biedt een breed scala aan maandverbanden en inlegkruisjes voor verschillende lichaamsvormen en menstruatiestromen.
Veiligheid en transparantie zijn sterke merkbeloften en verbintenissen. Elk jaar worden meer dan 20.000 kwaliteitstesten uitgevoerd door onafhankelijke laboratoria op Always maandverbanden en hun componenten. Deze pads zijn gecertificeerd door de Skin Health Alliance, een onafhankelijke dermatologische accreditatie die verklaart dat de producten veilig zijn voor de huid. Voor meer informatie, zie https://www.zininmeer.be/merken/always.
Over BruZelle
BruZelle is een vzw die sinds oktober 2016 in heel België actief strijdt tegen menstruatiearmoede. Het werd tot stand gebracht door de vraag: hoe ga je om met je menstruatie als je in een precaire situatie leeft? Om een antwoord te bieden op deze onrechtvaardige situatie voor alle menstruerende mensen die in precaire omstandigheden leven, verzamelt en verdeelt BruZelle gratis menstruatiekits. Bovendien is het BruZelle’s missie om jongeren vanaf 12 jaar via het programma « Regels van 3 » voor te lichten en bewust te maken over menstruatie en zo ook het taboe rond menstruatie te doorbreken. Voor meer informatie kunt u terecht op https://www.BruZelle.be/nl/.
Over Goods to Give
Goods to Give herverdeelt non-food overschotten van bedrijven, zoals persoonlijke hygiëne-producten, naar armoede-organisaties. Hun logistiek platform voor de inzameling en herverdeling van deze onverkochte, nieuwe non-foodproducten draagt concreet bij aan de waardigheid van mensen in armoede in België en bestrijdt hun sociale uitsluiting. Voor meer informatie kunt u terecht op https://www.goodstogive.org