Enthousiaste ambassadeurs Goods to Give klaar voor nieuwe uitdagingen

Op donderdag 21 maart verzamelden een 10-tal ambassadeurs van Goods to Give in Brussel voor de halfjaarlijkse bijeenkomst. Er waren een paar nieuwe gezichten, enkele ambassadeurs hadden zich verontschuldigd. Als ambassadeur van Goods to Give is men het lokale aanspreekpunt voor de aangesloten vormingscentra, opvangtehuizen, sociale kruideniers en pakketverdelers in een bepaalde regio. Men gaat er de noden waarnemen en communiceert deze naar het team. Ambassadeurs met die functie zijn voor Goods to Give de oren en ogen van het veld. Daarnaast zijn er nog vrijwilligers die audits of prospectie doen bij de organisaties of projecten begeleiden.

Na het welkomstwoord en een korte kennismaking met de aanwezigen, blikte directeur Remco Ruiter terug op het vruchtbare voorbije jaar. Er werden 2,6 miljoen producten herverdeeld voor een marktwaarde van 11 miljoen via een 500-tal sociale organisaties actief op het terrein. Hiermee werden ruim 387 000 mensen in nood bereikt. Maar er is nog werk aan de winkel als men weet dat het risico op armoede of sociale uitsluiting meer dan 2 miljoen mensen in België treft.

Dat stilstaan geen optie is, bleek al meteen uit het ambitieuze groeiscenario dat directeur Ruiter voorstelde. Goods tot Give wil in 2024 nog meer producten herverdelen via meer sociale organisaties. Dus nog meer aanwezig zijn voor mensen die in armoede leven in België. Om dat te realiseren werden een aantal stappen gezet. Met Nicolas is er voortaan naast Laurence nog een tweede persoon die de productpartnerschappen beheert en zich dus inzet om nog meer producten binnen te halen. Een tweede – minstens even belangrijk – element is de opening van 3 bijkomende ophaalpunten, respectievelijk in Luik, Roeselare en Hasselt. Hiermee kunnen zo’n 140 organisaties dichter bij huis hun bestellingen afhalen. Iets wat ook de ambassadeurs waarderen want zij krijgen bij hun bezoeken wel eens te horen dat de ophaal- en/of transportkosten te hoog zijn. Wat de financiële implicatie van 6 ophaalpunten is, werd ons haarfijn uit de doeken gedaan door Dominique de Ville, voorzitter van de Raad van Bestuur.

In het tweede deel maakten Louise en Marie, verantwoordelijken voor het sociale netwerk, een analyse van het netwerk in 2023. Hieruit bleek onder meer dat extra ambassadeurs welkom zijn. 20% van de organisaties heeft immers nog geen ambassadeur. Maar er wordt aan gewerkt. Uit de tevredenheidsenquête kwam dan weer naar voor dat er vooral vraag is naar schoonmaakproducten, wasmiddelen en luiers. Wanneer organisaties niet bestellen is dat vooral omdat ze niet vinden wat ze zoeken of omdat de producten die ze willen te snel uitverkocht zijn. Toch is 96% tevreden tot zeer tevreden over het partnerschap.

Na de planning voor 2024 was het de beurt aan de ambassadeurs. Eén ding was snel duidelijk: zij zijn enthousiast, zitten vol energie en gaan ervoor! Vragen om verduidelijking werden afgewisseld met suggesties en ideeën om de samenwerking met de organisaties te optimaliseren. Al die creatieve invallen kunnen ze voortaan kwijt in het unieke notaboek dat ze als geschenk kregen. Papierafval uit de grafische industrie werd door Redopapers gepersonaliseerd door publiciteitsbanners van Goods to Give, die hun dienst bewezen hadden, te recycleren als kaft voor het notaboek.

Het geheel werd afgesloten met een knabbel en babbel. Of toch niet: er bleek iemand jarig en dan is het tijd voor taart!

21/03/2024
Carina Rooselaers
Vliegende reporter Goods to Give

Share This