Onze jaarlijkse inzamelactie Back to School with a Smile, was ook dit jaar broodnodig en kon gelukkig op veel steun rekenen. 9 partnerbedrijven waaronder AG, BNP Paribas Fortis, AVA, Maped, Turbel, Mepal, Amazon en Marabu, hebben hun schouders onder de actie gezet. Zo’n 37.000 schoolproducten, waaronder 2.828 boekentassen en 3.761 pennenzakken, vonden reeds hun weg naar 146 armoede-organisaties overal in België. Zij hebben ervoor gezorgd dat duizenden kinderen in kansarmoede niet met lege handen maar met een goed gevulde nieuwe boekentas naar de schoolpoort vertrekken.

Iedereen kent het probleem van de lege brooddozen. Maar wat met de lege boekentassen? Opnieuw bundelden we de krachten met onze partners om schoolmateriaal te krijgen tot bij kinderen die in kansarmoede leven in België. En ook dit jaar bleek de actie van essentieel belang. Ze is al aan haar 8ste editie toe maar daarom niet minder belangrijk, integendeel. De prijzen zijn overal gestegen, de levenskosten schieten de hoogte in en steeds meer mensen komen in financiële moeilijkheden. Daarbij komt dat de kinderarmoede in België blijft stijgen.

Kinderarmoede in België

1 op 5 kinderen groeit in België op in armoede, dat zijn 500.000 kinderen die het moeten stellen met heel wat minder kansen.[1] Dit zijn hallucinante cijfers die een complexe realiteit blootleggen. Want armoede is veel meer dan een geldprobleem. Al deze kinderen krijgen al vanaf hun geboorte minder kansen en lopen bijgevolg veel meer risico om in armoede vast komen te zitten op latere leeftijd. In ons land is de socio-economische achtergrond van een kind wellicht de meest doorslaggevende factor voor zijn welzijn en toekomstperspectieven.[2] Kinderen en jongeren die opgroeien in armoedesituaties begrijpen bovendien vaak snel hoe armoede en sociale ongelijkheid zich reproduceert. Om te overleven leggen ze zich er vaak onopgemerkt op jonge leeftijd bij neer dat zij geen open toekomstperspectief hebben en hun dromen niet zullen kunnen waar maken.[3]

Partnerschappen aan de basis

Dankzij de financiële steun van AG en BNP Paribas Fortis, partners die al jarenlang onze actie steunen, en een bijkomende steun via de Warmste Week, alsook dankzij solidaire partnerschappen met AVA, Maped, Turbel, Mepal, Amazon en Marabu, hebben we zo’n 37.000 schoolproducten kunnen herverdelen naar kansarme kinderen. Dankzij deze geëngageerde partnerschappen met bedrijven en armoede-organisaties konden zo toch heel wat kinderen met een flinke portie gezonde motivatie naar de schoolpoort wandelen. Klaar om aan hun toekomst te bouwen!

Wil je onze actie steunen? Neem gerust contact met ons op! [email protected], 02/737 67 33

[1] https://www.pelicano.be/nl/kinderarmoede-bestrijden/

[2] https://www.unicef.be/nl/beleidsbeinvloeding/beleidswerk-themas/kinderarmoede

[3] Prof. dr. Griet Roets

Share This