Partnerschap Rotary Interclub Mons Borinage en Goods to Give kent almaar meer succes

Zaterdagochtend 17 februari 2024. Onder een prille voorjaarzon rijden de auto’s en bestelwagens aan en af op een grote hoeve in Masnuy Saint-Pierre. Rotary Interclub Mons Borinage bedeelt er paletten non-foodproducten aan verschillende armoede-organisaties uit de regio. De actie, die al voor de 4e keer plaatsvond, is een samenwerking tussen de Rotary Interclub, Goods to Give en verschillende sociale organisaties.

Transport A. Dumenil zorgde voor het gratis vervoer van de 26 paletten vol met nieuwe producten voor dagelijks gebruik zoals hygiëne- en schoonmaakproducten, waspoeder, luiers, tandpasta, verf, meubels en andere basisbehoeften. De begunstigden: opvanghuizen, sociale kruideniers, begeleidingscentra en pakketverdelers uit de streek. Met deze producten kunnen zij hun werking op het terrein optimaliseren en een klein beetje geluk brengen aan de mensen die zij ondersteunen.

Gezamenlijk project

Paul Neutelings, drijvende kracht en coördinator van deze solidariteitsactie, legt uit hoe het initiatief tot stand kwam. « Toen wij in de coronaperiode voedselpakketten uitdeelden bleek er ook een grote nood aan non-foodproducten. We hebben Goods to Give gecontacteerd, het project werd uitgewerkt en de trein was vertrokken.” Rotary Interclub Mons Borinage groepeert acht Rotaryclubs uit de omgeving, wat overeenkomt met zo’n 200 leden die hun steun verlenen. Al die clubs hebben hun eigen jaarlijkse projecten maar dit gezamenlijk opzet laat hen toe om een groter budget te besteden aan mensen in precaire situaties. “Hierdoor hebben wij nu ruim 5000 euro aan “waardebonnen” kunnen verdelen aan 24 sociale organisaties. Voorwaarde is dat ze erkend zijn als armoede-organisatie en dat ze aansluiten bij Goods to Give om hun bestelling te kunnen plaatsen.”
Dankzij deze financiële steun van Rotary Interclub Mons Borinage ontvingen de verenigingen producten met een totale waarde van meer dan 50 000 euro.

Van onschatbare waarde

Een van de armoede-organisaties die goederen mocht ontvangen was Le Bivouac, een residentiële opvang voor kinderen tussen 0 en 18 jaar in Saint-Ghislain. Directrice Voorzitter Aline Doome reageerde enthousiast: « Dit soort donaties zijn van onschatbare waarde voor de kinderen die wij ondersteunen. Momenteel varieert hun leeftijd tussen 5 en 14 jaar. Sinds jaar en dag wordt Le Bivouac gesteund door de Rotaryclub van Saint-Ghislain en via hen ben ik in contact gekomen met deze actie en dus ook met Goods to Give. We bestellen regelmatig was- en schoonmaakproducten, wc-papier en ook zonnecrèmes voor de kinderkampen. We kunnen al eens speelgoed scoren voor Sinterklaas of een partij fototoestellen voor de verjaardagen van de kinderen. Zo’n extraatjes maken het verschil. Aan zeer voordelige voorwaarden bovendien want ook wij moeten op onze centen letten.”

Helpende handen

André Hennau en zijn vrouw Dominique, coördinatoren van het Foyer St Augustin in Mons, leerden Goods to Give ook kennen via het Rotary-initiatief. “Wij verdelen tweemaal per week voedselpakketten. Ook voor kleding, lakens en dergelijke kan je bij ons terecht. Wij bereiken daarmee zo’n 325 kwetsbare personen uit de buurt en worden ondersteund door 50 vrijwilligers. Sommige van die helpende handen doen dat al 20 jaar.”

Omwille van de recente verhuis naar een nieuwe accommodatie deed het Foyer St Augustin de laatste tijd weinig beroep op Goods to Give. Maar het jaarlijkse initiatief van de Rotary mist André niet. “Wij zijn enorm dankbaar voor deze steun. Het stelt ons in staat om onze cliënten te helpen op een manier die anders niet mogelijk zou zijn. Onze goederen hier kunnen ophalen is nog een grote plus, want voor gewone leveringen zijn we vooralsnog aangewezen op het transport van Goods to Give.”

Ophaling dicht bij huis

Ook bij « L’Espoir », een opvanghuis voor vrouwen en kinderen in Cuesmes, viel de actie in goede aarde. Directeur Henry Damas vertelde: “Wij bieden opvang, huisvesting en begeleiding aan 14 vrouwen. Met hun kinderen kan dat oplopen tot 45.” « L’Espoir » was al een van de begunstigden van de Rotary-actie toen hij directeur werd. “Zelf kende ik Goods to Give al en ik heb dus niet geaarzeld om de samenwerking verder te zetten. Door deze actie mochten we 400 euro besteden, bedrag waarmee je bij Goods to Give een heel eind komt. We kochten onder andere verf en meubels om de kamers en andere ruimtes in te richten en tandpasta voor de vrouwen en kinderen. Een groot voordeel van deze solidariteitsactie van Rotary Interclub Mons Borinage is dat de ophaling dicht bij huis is, wat dus minder tijd en geld kost in vergelijking met de levering in Charleroi. Het is meestal onze grootste bestelling van het jaar. Wat niet belet dat we aandachtig de online catalogus van Goods to Give volgen en onze voorraden aanvullen als er zich opportuniteiten voordoen.”

Coördinator Paul Neutelings stelde tevreden vast dat iedereen zijn goederen ruimschoots op tijd kwam ophalen. “De actie van dit jaar was weer een succes en heeft nog maar eens laten zien wat er mogelijk is wanneer mensen de handen ineenslaan om anderen te helpen. We werken goed samen met Goods to Give – met Marie als gedreven spilfiguur tussen de drie partijen – en dat is cruciaal om alles zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.”

En plots leek het alsof de zon iets feller scheen.

17/02/2024
Carina Rooselaers
Vliegdende Reporter Goods to Give

Share This