Met L’Oréal op bezoek bij jeugdhulporganisatie Tonuso

Samen met cosmeticaproducent L’Oréal, al ruim 10 jaar één van onze belangrijkste productpartners, bracht Goods to Give, een bezoek aan jeugdhulporganisatie Tonuso vzw. Plaats van afspraak was een groot herenhuis in Molenbeek waar hun afdeling Plan-aid 24/7 onderdak, opvang en dag- en contextbegeleiding biedt aan een tiental meisjes tussen 12 en 18 jaar met een verontrustende thuissituatie. Leefgroepbegeleidster Lina Terrouche toonde ons bevlogen de complexiteit van dit werk. En of we onder de indruk waren.

Tonuso vzw zet zich al dertig jaar in voor kinderen en jongeren die, in Brussel en de Brusselse rand, opgroeien in heel kwetsbare omstandigheden. Daarbij is de begeleiding van de jongere zelf, het gezin en de context essentieel. “Wij begeleiden kinderen en jongeren die niet de kans hebben om thuis goed en veilig op te groeien. Omdat ze te maken hebben gehad met huiselijk geweld, misbruik of verwaarlozing. We proberen hen goeie zorg te geven, en tegelijkertijd werken we aan de thuissituatie zodat ze op termijn terug naar hun ouders kunnen. Ieder gezin of verhaal is uniek. Het is telkens zoeken wat het best past voor de jongere en het gezin.”

Structuur en stabiliteit

Cliënten komen bij Tonuso vzw terecht op vraag van de jeugdrechtbank. “Meestal zijn ze niet blij om hier te zijn, samen met onbekende meisjes. Ze willen terug naar huis, ook al is het daar niet leuk. We proberen structuur en stabiliteit in hun leven te brengen in een warme, ontspannen en huiselijke sfeer. Zoveel als mogelijk blijven ze naar hun vroegere school gaan en behouden ze hun vrijetijdsbesteding. Eens ze 18 zijn gaan sommigen naar zelfstandig begeleid wonen, eventueel met begeleiding en steun vanuit Tonuso. Anderen gaan zoals gezegd terug naar de ouders.”

Tekort aan personeel en budget

De jongeren die in de opvang verblijven kampen vaak met een meervoudige problematiek. Ze hebben te maken met trauma’s, psychische problemen en/of gedragsmoeilijkheden. Dingen die moeten aangepakt en opgevolgd maar daar loopt het fout volgens Lina Terrouche. “Er zijn niet genoeg therapeuten. We willen hun zo snel mogelijk laten opvolgen door een psycholoog of psychiater maar de wachtlijsten zijn lang. Wanneer iemand bij ons komt van pakweg 16 jaar is de kans heel groot dat ze nooit psychologische opvolging zal krijgen voor ze 18 is en dan komt ze niet meer in aanmerking. Zelfs een minimum aan follow-up kunnen we niet bieden.” Behalve de grote nood aan psychologische opvolging voor de jongeren is er ook een enorm tekort aan personeel. “Op papier telt ons team acht personen met mogelijkheid voor een negende maar we zijn met zes. Dat betekent minder individuele begeleiding van de jongeren en de kinderen. We zijn al ruim een half jaar op zoek maar er is gewoon geen instroom. En dan heb ik het nog niet over het grote personeelsverloop of de uitval door de grote werkdruk. Dit kan niet genoeg worden aangekaart want het is rampzalig. Soms is het puzzelen om alle shiften rond te krijgen.”

Make-up boost zelfvertrouwen

Een betere verloning kan misschien helpen om meer handen op de werkvloer te krijgen maar ook wat betreft werkingsmiddelen zijn grote inspanningen nodig. “We hebben dringend behoefte aan meer budget. Om een idee te geven; voor hun hobby – de uitlaatklep die superbelangrijk is voor onze jongeren – krijgen we 100 euro per jaar per kind. Al springen we zeer creatief om met onze middelen, de extraatjes die ze zo hard nodig hebben, kunnen wij hen niet veel bieden.”

Daarom is de steun van bedrijven als L’Oréal meer dan welkom. “Onze meisjes zijn erg bezig met hun uiterlijk. De make-up, haar- en huidverzorging van L’Oréal is hier dan ook gegeerd. Want het zijn merkproducten. Merken spelen een belangrijke rol bij jongeren. Make-up kan voor kwetsbare tienermeisjes een waardevol hulpmiddel zijn om hun zelfvertrouwen en zelfexpressie te vergroten. Het kan hun ook helpen om hun innerlijke gevoelens te uiten. Ons geeft het de mogelijkheid om ze van tijd tot tijd iets extra’s te bieden. Met de kerst bijvoorbeeld hadden we pakketjes samengesteld met enkele verzorgingsproducten. En daar waren ze heel blij mee.”

Blijven doneren

Het geeft overduidelijk een goed gevoel aan Erik Troost, Duurzaamheidsdirecteur van L’Oréal. “Dit bezoek maakt voor mij de noodzaak duidelijk van het doneren van onze producten aan Goods to Give en bij uitbreiding aan organisaties zoals Tonuso die zo’n geweldig werk leveren. Het doet me goed om te zien welke positieve impact onze producten hebben op deze jonge meisjes. Het zijn misschien maar hele kleine dingen maar ze hebben zin, want het helpt hen. Voor ons is dit een extra bevestiging dat we op dezelfde manier moeten blijven verder doen.”

David Catteau, Logistiek manager bij L’Oréal, knikt instemmend. “Het maakt concreet waar onze producten naartoe gaan en wat erachter zit. Het is ongelooflijk wat jullie hier doen en fijn om te weten dat we hieraan met onze producten een steentje kunnen bijdragen. Erik en ik zullen onze opgedane ervaringen intern delen en terugkoppelen naar onze collega’s om ook hen – op ieder niveau – bewust te maken van de noodzaak om dit verder te zetten, om te blijven doneren. Wij willen hierbij de verbindende factor zijn.”

Voor een betere toekomst

Ondanks de zware problematieken waarmee ze als begeleidster elke dag te maken krijgt, blijft Lina intussen met veel toewijding haar werk doen. “Toen ik hier vier jaar geleden begon als stagiaire wist ik zelfs niet dat dergelijke jeugdvoorzieningen bestonden. Tijdens mijn stage heb ik de passie ontdekt voor deze job, voor de jongeren. Het feit dat ze zich gehoord voelen over hun moeilijke situatie en dat ik iets ten goede kan veranderen in hun leven – zonder mezelf daarbij een heldenrol te willen toedichten – houden me hier. Met deze meisjes werken aan hun – hopelijk betere – toekomst is voor mij dé uitdaging.”

21/02/2024
Carina Rooselaers
Vliegende Reporter Goods to Give

 

Share This